MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLA VE SOSYAL TESİSLERİ SİTESİ YÖNETİM PLANI
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
1. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve bu kanunda değişiklik yapan 5711 sayılı Kanun Hükümlerine göre üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş olan Tekirdağ ili, Marmara Ereğlisi İlçesi Kargaburun Yolu mevkiindeki 7 Pafta, 8897–8898–8899–8900–8901–8902–8903 parsellerde bulunan bağımsız bölümler ve işyerleriyle birlikte, ayrıca mülkiyeti S.S. Marmara Ereğlisi Emlak Konut Villaları İşletme Kooperatifine (Yalnızca Site maliklerinin ortağı olduğu) ait olan 10581–10582-10583-10584-10585 no.lu parsellerde aynı yasanın emredici hükümleri saklı kalmak üzere bu yönetim planına göre yönetilir.
2. Anagayrimenkulü teşkil eden bu parseller üzerinde inşa edilmiş olan Villa niteliğindeki bağımsız bölümler, Ada Kat Malikleri Kurulunca (Bağımsız Bölüm Malikleri Kurulu) aksine karar verilmediği sürece yalnızca mesken olarak kullanılırlar. Site bünyesinde bulunan 9 adet küçük ve 1 adet büyük dükkânlar da sadece işyeri olarak kullanılabilir. Bu dükkânlarda diğer maliklerin Fizik ve Ruh sağlığını olumsuz etkileyecek, çevreye zarar verecek şekilde faaliyet yürütülemez.
3. Yukarıda belirtilen Bağımsız Bölümler ve Tapu Kaydında bu bağımsız bölümlere bağlı olarak gösterilen eklentiler (Bodrum, kömürlük vs) dışında kalan yer ve şeyler ile KMK’nın ilgili maddesinde ortak olarak tarif edilen yerler ve şeyler, tüm parsellere ait ortak yer ve şey sayılır, tüm bağımsız bölüm malikleri bu yer ve şeylerden aynı derecede faydalanır.
Yine maliklerin ve maliklerin rızası ile malik adına ortak yerlerden yararlananların (kiracılar v.s.) Ortak Alanlarda kurulu ve değeri parayla ölçülebilen olanaklardan (Havuzlar, spor tesisleri, sosyal alanlar ve olanaklar vb) faydalanmaları, Ada Kat Malikleri Kurulunca belirlenmiş yükümlülüklerin yerine getirilmesi (aidat ödemeler vb) şartına bağlıdır.
4. İş bu Yönetim Planı 634 sayılı yasanın 70. maddesinde belirtildiği gibi Site İçerinde kalan bütün bağımsız bölüm maliklerini ve onların mirasçılarıyla, bağımsız bölümleri sonradan satış veya herhangi bir suretle iktisap edecek olan üçüncü şahıslar ile bağımsız bölümlerde herhangi bir sebebe dayanarak oturan ve faydalananları da bağlar. Yönetim planının değiştirilmesi için bütün bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır.
İKİNCİ BÖLÜM
BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN HAKLARI VE BORÇLARI
5. Bağımsız Bölüm Malikleri, Yürürlükteki yasaların ve işbu yönetim planının getirdiği kısıtlamalar saklı kalmak şartıyla; kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde Türk Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkileri kullanabilirler. Ancak malikler, mülkiyetten kaynaklanan haklarını kullanırken, diğer maliklerin haklarına tecavüz etmemek ve mülkiyet haklarını iyiniyet ilkeleri çerçevesinde kullanmak durumundadırlar.
6. Bağımsız bölüm malikleri, ortak yerlerin bakım ve temizliğine, korunmasına itina göstermeye ve sitenin güzelliğini, sağlamlığını ve bütünlüğünü titizlikle korumaya mecburdurlar.
Bağımsız bölümlerin dış cephesinde ruhsat gerektirmeyen değişiklik yapılması, (ısı yalıtımı vb amaçlarla PVC vb uygulamalar yapılması, değişik renkte boya yapılması vs) sitenin bütünlüğüne, görünümüne zarar vermemek kaydıyla, Ada Temsilciler (Yönetim) Kurulunun iznine tabidir.
7. Bağımsız bölüm malikleri gerek kendi bağımsız bölümleriyle eklentilerini ve gerekse ortak yerleri kullanırken, hüsnüniyet kaidelerine uymak zorundadırlar. Özellikle aşağıdaki işleri ve şeyleri yapamazlar.
a. Kendi bağımsız bölümlerini ahlak ve adaba aykırı şekilde kullanamazlar.
b. Bağımsız bölümlerin balkon ve pencerelerinden halı, kilim vs. silkeleyemezler, su ve benzeri şeyleri dökemez, çöp vs. atamazlar.
c. Kat mülkiyeti kütüğünde mesken, işyeri veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde, hiçbir şekilde hastane, dispanser, klinik, poliklinik ve ecza laboratuarı gibi müesseseler kuramayacakları gibi bağımsız bölüm malikleri kurulunca oybirliğiyle karar verilmedikçe; sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu gibi eğlence yerleri ile fırın gibi beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi gibi yerler açamazlar.
d. Bağımsız bölümlerde Evcil Hayvan beslenmesi, Evcil Hayvanın türü ve sayısı gözetilmek şartıyla Ada Temsilciler Kurulunun iznine tabidir.
Ada Temsilciler Kurulu Evcil Hayvanın Türünü ve sayısını dikkate almak, diğer maliklerin sıhhatini gözetmek kaydıyla her başvuruyu ayrıca değerlendirir ve karara bağlar, gerekli gördüğü takdirde vermiş olduğu kararı re’sen değiştirebilir.
Ada Temsilciler Kurulunun iznine istinaden beslenen Evcil Hayvanların Çevreye ve kişilere zarar vermesinden kaynaklanan zararlar Hayvan Sahibi tarafından karşılanır.
e. Kendi bağımsız bölümlerinde diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde toplantılar tertip edemezler; nişan, düğün gibi toplantılarında, diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız etmemeye itina göstermeye mecbur oldukları gibi, Ada Kat Malikleri Kurulu Oybirliği ile müsaade etmedikçe bu gibi toplantıları ortak yerlerde yapamazlar.
f. Radyo ve müzik aletleriyle benzeri şeyleri diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek ve yürürlükteki yasalara aykırı olacak şekilde kullanamazlar.
g. Bağımsız bölümleriyle eklenti ve ortak yerlerde; patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar ve diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapmak, koku, duman, toz çıkarmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GENEL GİDERLERE KATILMA
Villa malikleri arsa payına bakılmaksızın tüm ortak giderlere eşit oranda katılırlar.
Site İçerisinde bulunan küçük dükkan malikleri Villa Maliklerinin 1/3 oranında aidat ödemekle yükümlüdürler. Site içerisinde bulunan büyük dükkân maliki ise Villa Malikleri ile aynı oranda genel giderlere katılmak ile yükümlüdür.
Genel Giderlere Katılma yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeyenlerin, sonradan yapacağı ödemeler Borçlar Kanunun 84. Maddesi gereğince, öncelikle Yargılama Harç ve Giderleri ile vekâlet ücretine, (Yargı yoluna başvurulmuş ise) daha sonra ise işlemiş faize ve gecikme tazminatına mahsup edilir, en son olarak anaparadan mahsup edilir.
Ortak Giderlere Katılma yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getirmeyenler, ödemede geciktikleri Ortak Giderler için aylık % 5 den az olmamak üzere 634 sayılı yasanın cevaz verdiği en yüksek oranda gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdürler.
Site bünyesinde yer alan bir taşınmazı devralmak (Satış, Bağış vs suretle) isteyenler, devralmak istedikleri bağımsız bölümün, devir tarihi itibariyle Ortak Gider Borcu Bulunmadığına ilişkin Site Yönetiminden yazılı belge almak durumundadır. Aksi halde taşınmazı devralan 3. şahıslar bu taşınmaza ait (devir öncesi) Ortak Gider Borçlarından Önceki Malikle birlikte Müştereken ve Müteselsilen sorumlu olurlar. Geçmiş dönem borçları için Site Yönetimine ödeme yapan Yeni Malikin, yaptığı ödemeler nispetinde eski malike rücu hakkı saklıdır.
ADA KAT MALİKLERİ KURULU
Toplantının, hangi tarih ve saatte yapılacağı ve gündemi Ada Temsilciler Kurulu tarafından tespit olunur. Toplantı günü, gündemi ve yerini içeren belge ulaşılabilen kat maliklerine veya bu maliklerle birlikte ikamet eden ehil yakınlarına imza karşılığında elden verilebileceği gibi, ulaşılamayan kat maliklerinin Site Yönetimine bildirmiş oldukları adreslerine taahhütlü mektup ile bildirilir.
Ada Kat Malikleri Kurulu, toplantıyı idare etmek ve toplantı tutanaklarını malikler adına imzalamak üzere, toplantıya katılan üyeler arasından 3 kişiyi (Divan Başkanı, Sayman ve Yazman) Divan Kurulu olarak seçer.
Toplantıda alınan kararlara muhalefet eden Kat Maliklerinin Muhalefet Gerekçelerini Toplantı Tutanağına yazdırma ve ayrıca imzalama hakkı vardır.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerindenvekâlet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.
Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.
Ayrıca Teknik imkânların elvermesi halinde ( Hava durumu, Elektrik kesintisi vs) toplantı Video kameralar tarafından kayda alınır. Video kayıtlarının 5 yıl süreyle saklanması zorunludur.
Ayrıca yönetici tarafından bilumum gelir ve giderlerin kaydı için noterlikçe tasdikli bir işletme defteri tutulur. Bu defterlerin her yıl ocak ayı içinde yönetici tarafından notere kapattırılması zorunludur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ADA TEMSİLCİLER KURULU – DENETİM KURULU
1- ADA TEMSİLCİLER KURULU VE YÖNETİCİ:
Temsilciler Kurulu seçimi, Aday Maliklerce oluşturulan en az 7 kişi Asil ve en az 7 Kişi yedek olmak üzere hazırlanmış listelerin oylanması şeklinde gerçekleştirilir. Bu şekilde yapılacak seçimde en fazla oyu alan listede yer alan Malikler Ada Temsilciler Kurulu olarak seçilmiş olur.
Temsilciler Kurulu, bir sonraki dönem uygulanacak İşletme Projesi taslağını, toplantıdan önce kat maliklerinin görüşüne sunar. İşletme Projesi Ada Kat malikleri Kurulu tarafından değerlendirir ve oylanır.
Bu şekilde seçilen Ada Temsilciler Kurulu üyeleri kendi aralarında yapacakları seçimle en fazla oyu alan kişiyi Ada Temsilciler Kurulu Başkanı (Yönetici) olarak seçer.
Ada Temsilciler Kurulunun görev süresi 1 yıldır. Temsilciler Kurulunun 1 yıllık görev süresi dolsa dahi yeni Ada Temsilciler Kurulunun seçilmesine kadar göreve devam etmek zorundadırlar. Kurul üyelerinin yapılacak yeni seçimlerde yeniden aday olmaları mümkündür.
Ada Temsilciler Kurulu, üyelerinin salt çoğunluğu ile karar verir. Temsilciler Kurulu Kararları Karar defterine yazılır, karara muhalif olan üyelerin Muhalefet Gerekçeleri kararın altına yazılır ve muhalif üyelerce imzalanır.
Temsilciler Kurulu tarafından verilen kararlar gereğince 3. kişilerle yapılacak sözleşmelerde, 3. kişilere verilecek vekâletnamelerde, tüm resmi kurumlar ile yapılacak yazışmalarda, banka vb. özel kişi ve kuruluşlarla yapılacak yazışma, sözleşme vs. belgelerde Temsilciler Kurulu üyelerinden herhangi iki üyenin imzasının bulunması yeterlidir.
Yönetici dışarıdan tayin edilmişse kendisiyle sözleşme yapılır. Bağımsız Bölüm Malikleri Kurulu, gerek sözleşme yaparken gerekse de sonradan haklı bir sebebin çıkması halinde yöneticiden teminat isteyebilir.
Denetim Kurulu adayları arasında en fazla oyu alan 3 üye Denetim Kurulunu oluşturur.
Denetim Kurulu üyeliklerinin yıl içerisinde boşalması ihtimaline binaen 3 kişilik yedek Denetim Kurulu Üyesi de aynı yöntemle seçilir.
Denetim kurulu tarafından her üç ayda bir, kat malikleri kurulu adına hesapların denetimi yapılır. Haklı bir sebep çıkarsa denetim her zaman yapılabilir. Denetim kurulu olağan ve olağanüstü toplantılarda bağımsız bölüm malikleri kuruluna vereceği bir raporla denetimin sonucunu ve düşüncelerini bildirir.
Denetçiler yapacakları incelemelerde Temsilciler Kurulunun faaliyetlerinin yürürlükteki yasalara, Yönetim planına veya maliklerin çıkarları hilafına olduğu kanaatine varır ise diğer kanuni yollara başvurabileceği gibi bu halde düzenleyeceği raporun Tüm Kat Maliklerine duyurulmasını Temsilciler Kurulundan isteyebilir. Temsilciler Kurulu bu karara uymak zorundadır.
ALTINCI BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
S.S MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLALARI İŞLETME KOOPERATİFİ
KMK gereğince kurulmuş olan Site Yönetimlerinin tüzel kişiliğinin ve taşınmaz edinme haklarının bulunmaması, faaliyet sahasının sınırlı olması, Site büyüklüğünün ve imkanlarının fazla olması, bu imkanlardan azami derecede yararlanmanın sağlanması amacıyla S.S MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLALARI İŞLETME KOOPERATİFİ kurulmuştur. ( Bundan sonra KOOPERATİF olarak anılacaktır)
Kooperatife yalnızca site bünyesinde taşınmazı olan malikler üye olabilmektedir.
Bedeli Maliklerce ödenmiş olan Site Yönetim binası Emlak Konut A.Ş den, 10581-10582-10583-10584-10585 parsellerden oluşan ortak alanlar ise Marmaraereğlisi Belediyesinden satın alınmış ve Site Yönetiminin taşınmaz edinme hakkı bulunmadığı için Kooperatif adına tescil edilmiştir.
Kooperatif, mülkiyetinde olan taşınmazları maliklerin çıkarları doğrultusunda kullanmak ve taşınmaz alım bedellerine iştirak etmiş maliklere bedelsiz olarak kullandırmakla yükümlüdür.
Ada Kat Malikleri Kurulu alacağı karar ile maliklere ek yükümlülük getirmemek kaydıyla ortak alanların bir kısmının veya tamamının işletilmesini Kooperatife devredebilir.
Kooperatif işbu İşletme Hakkı gereğince ortak alanları, maliklerin azami fayda elde edebileceği şartlar çerçevesinde değerlendirmekle yükümlüdür.
Kooperatifin tüm gelirleri Genel Bütçeye ekleneceği gibi, tüm giderleri de genel bütçeden karşılanacaktır.
İşbu yönetim planında belirtilmemiş çalışma alanlarının işletilmesi ve site maliklerine ek yükümlülükler getirmemek şartıyla gelir elde edilebilecek tüm alanlarda faaliyet göstermek üzere Kat Malikleri Kurulunca Kooperatife yetki verilebilir.
ADA TEMSİLCİLER KURULU ÜYELERİ
Bülent BEYA
MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLA VE SOSYAL TESİSLERİ SİTESİ YÖNETİM PLANI
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
1. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve bu kanunda değişiklik yapan 5711 sayılı Kanun Hükümlerine göre üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş olan Tekirdağ ili, Marmara Ereğlisi İlçesi Kargaburun Yolu mevkiindeki 7 Pafta, 8897–8898–8899–8900–8901–8902–8903 parsellerde bulunan bağımsız bölümler ve işyerleriyle birlikte, ayrıca mülkiyeti S.S. Marmara Ereğlisi Emlak Konut Villaları İşletme Kooperatifine (Yalnızca Site maliklerinin ortağı olduğu) ait olan 10581–10582-10583-10584-10585 no.lu parsellerde aynı yasanın emredici hükümleri saklı kalmak üzere bu yönetim planına göre yönetilir.
2. Anagayrimenkulü teşkil eden bu parseller üzerinde inşa edilmiş olan Villa niteliğindeki bağımsız bölümler, Ada Kat Malikleri Kurulunca (Bağımsız Bölüm Malikleri Kurulu) aksine karar verilmediği sürece yalnızca mesken olarak kullanılırlar. Site bünyesinde bulunan 9 adet küçük ve 1 adet büyük dükkânlar da sadece işyeri olarak kullanılabilir. Bu dükkânlarda diğer maliklerin Fizik ve Ruh sağlığını olumsuz etkileyecek, çevreye zarar verecek şekilde faaliyet yürütülemez.
3. Yukarıda belirtilen Bağımsız Bölümler ve Tapu Kaydında bu bağımsız bölümlere bağlı olarak gösterilen eklentiler (Bodrum, kömürlük vs) dışında kalan yer ve şeyler ile KMK’nın ilgili maddesinde ortak olarak tarif edilen yerler ve şeyler, tüm parsellere ait ortak yer ve şey sayılır, tüm bağımsız bölüm malikleri bu yer ve şeylerden aynı derecede faydalanır.
Yine maliklerin ve maliklerin rızası ile malik adına ortak yerlerden yararlananların (kiracılar v.s.) Ortak Alanlarda kurulu ve değeri parayla ölçülebilen olanaklardan (Havuzlar, spor tesisleri, sosyal alanlar ve olanaklar vb) faydalanmaları, Ada Kat Malikleri Kurulunca belirlenmiş yükümlülüklerin yerine getirilmesi (aidat ödemeler vb) şartına bağlıdır.
4. İş bu Yönetim Planı 634 sayılı yasanın 70. maddesinde belirtildiği gibi Site İçerinde kalan bütün bağımsız bölüm maliklerini ve onların mirasçılarıyla, bağımsız bölümleri sonradan satış veya herhangi bir suretle iktisap edecek olan üçüncü şahıslar ile bağımsız bölümlerde herhangi bir sebebe dayanarak oturan ve faydalananları da bağlar. Yönetim planının değiştirilmesi için bütün bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır.
İKİNCİ BÖLÜM
BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN HAKLARI VE BORÇLARI
5. Bağımsız Bölüm Malikleri, Yürürlükteki yasaların ve işbu yönetim planının getirdiği kısıtlamalar saklı kalmak şartıyla; kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde Türk Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkileri kullanabilirler. Ancak malikler, mülkiyetten kaynaklanan haklarını kullanırken, diğer maliklerin haklarına tecavüz etmemek ve mülkiyet haklarını iyiniyet ilkeleri çerçevesinde kullanmak durumundadırlar.
6. Bağımsız bölüm malikleri, ortak yerlerin bakım ve temizliğine, korunmasına itina göstermeye ve sitenin güzelliğini, sağlamlığını ve bütünlüğünü titizlikle korumaya mecburdurlar.
Bağımsız bölümlerin dış cephesinde ruhsat gerektirmeyen değişiklik yapılması, (ısı yalıtımı vb amaçlarla PVC vb uygulamalar yapılması, değişik renkte boya yapılması vs) sitenin bütünlüğüne, görünümüne zarar vermemek kaydıyla, Ada Temsilciler (Yönetim) Kurulunun iznine tabidir.
7. Bağımsız bölüm malikleri gerek kendi bağımsız bölümleriyle eklentilerini ve gerekse ortak yerleri kullanırken, hüsnüniyet kaidelerine uymak zorundadırlar. Özellikle aşağıdaki işleri ve şeyleri yapamazlar.
a. Kendi bağımsız bölümlerini ahlak ve adaba aykırı şekilde kullanamazlar.
b. Bağımsız bölümlerin balkon ve pencerelerinden halı, kilim vs. silkeleyemezler, su ve benzeri şeyleri dökemez, çöp vs. atamazlar.
c. Kat mülkiyeti kütüğünde mesken, işyeri veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde, hiçbir şekilde hastane, dispanser, klinik, poliklinik ve ecza laboratuarı gibi müesseseler kuramayacakları gibi bağımsız bölüm malikleri kurulunca oybirliğiyle karar verilmedikçe; sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu gibi eğlence yerleri ile fırın gibi beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi gibi yerler açamazlar.
d. Bağımsız bölümlerde Evcil Hayvan beslenmesi, Evcil Hayvanın türü ve sayısı gözetilmek şartıyla Ada Temsilciler Kurulunun iznine tabidir.
Ada Temsilciler Kurulu Evcil Hayvanın Türünü ve sayısını dikkate almak, diğer maliklerin sıhhatini gözetmek kaydıyla her başvuruyu ayrıca değerlendirir ve karara bağlar, gerekli gördüğü takdirde vermiş olduğu kararı re’sen değiştirebilir.
Ada Temsilciler Kurulunun iznine istinaden beslenen Evcil Hayvanların Çevreye ve kişilere zarar vermesinden kaynaklanan zararlar Hayvan Sahibi tarafından karşılanır.
e. Kendi bağımsız bölümlerinde diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde toplantılar tertip edemezler; nişan, düğün gibi toplantılarında, diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız etmemeye itina göstermeye mecbur oldukları gibi, Ada Kat Malikleri Kurulu Oybirliği ile müsaade etmedikçe bu gibi toplantıları ortak yerlerde yapamazlar.
f. Radyo ve müzik aletleriyle benzeri şeyleri diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek ve yürürlükteki yasalara aykırı olacak şekilde kullanamazlar.
g. Bağımsız bölümleriyle eklenti ve ortak yerlerde; patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar ve diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapmak, koku, duman, toz çıkarmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GENEL GİDERLERE KATILMA
Villa malikleri arsa payına bakılmaksızın tüm ortak giderlere eşit oranda katılırlar.
Site İçerisinde bulunan küçük dükkan malikleri Villa Maliklerinin 1/3 oranında aidat ödemekle yükümlüdürler. Site içerisinde bulunan büyük dükkân maliki ise Villa Malikleri ile aynı oranda genel giderlere katılmak ile yükümlüdür.
Genel Giderlere Katılma yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeyenlerin, sonradan yapacağı ödemeler Borçlar Kanunun 84. Maddesi gereğince, öncelikle Yargılama Harç ve Giderleri ile vekâlet ücretine, (Yargı yoluna başvurulmuş ise) daha sonra ise işlemiş faize ve gecikme tazminatına mahsup edilir, en son olarak anaparadan mahsup edilir.
Ortak Giderlere Katılma yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getirmeyenler, ödemede geciktikleri Ortak Giderler için aylık % 5 den az olmamak üzere 634 sayılı yasanın cevaz verdiği en yüksek oranda gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdürler.
Site bünyesinde yer alan bir taşınmazı devralmak (Satış, Bağış vs suretle) isteyenler, devralmak istedikleri bağımsız bölümün, devir tarihi itibariyle Ortak Gider Borcu Bulunmadığına ilişkin Site Yönetiminden yazılı belge almak durumundadır. Aksi halde taşınmazı devralan 3. şahıslar bu taşınmaza ait (devir öncesi) Ortak Gider Borçlarından Önceki Malikle birlikte Müştereken ve Müteselsilen sorumlu olurlar. Geçmiş dönem borçları için Site Yönetimine ödeme yapan Yeni Malikin, yaptığı ödemeler nispetinde eski malike rücu hakkı saklıdır.
ADA KAT MALİKLERİ KURULU
Toplantının, hangi tarih ve saatte yapılacağı ve gündemi Ada Temsilciler Kurulu tarafından tespit olunur. Toplantı günü, gündemi ve yerini içeren belge ulaşılabilen kat maliklerine veya bu maliklerle birlikte ikamet eden ehil yakınlarına imza karşılığında elden verilebileceği gibi, ulaşılamayan kat maliklerinin Site Yönetimine bildirmiş oldukları adreslerine taahhütlü mektup ile bildirilir.
Ada Kat Malikleri Kurulu, toplantıyı idare etmek ve toplantı tutanaklarını malikler adına imzalamak üzere, toplantıya katılan üyeler arasından 3 kişiyi (Divan Başkanı, Sayman ve Yazman) Divan Kurulu olarak seçer.
Toplantıda alınan kararlara muhalefet eden Kat Maliklerinin Muhalefet Gerekçelerini Toplantı Tutanağına yazdırma ve ayrıca imzalama hakkı vardır.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerindenvekâlet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.
Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.
Ayrıca Teknik imkânların elvermesi halinde ( Hava durumu, Elektrik kesintisi vs) toplantı Video kameralar tarafından kayda alınır. Video kayıtlarının 5 yıl süreyle saklanması zorunludur.
Ayrıca yönetici tarafından bilumum gelir ve giderlerin kaydı için noterlikçe tasdikli bir işletme defteri tutulur. Bu defterlerin her yıl ocak ayı içinde yönetici tarafından notere kapattırılması zorunludur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ADA TEMSİLCİLER KURULU – DENETİM KURULU
1- ADA TEMSİLCİLER KURULU VE YÖNETİCİ:
Temsilciler Kurulu seçimi, Aday Maliklerce oluşturulan en az 7 kişi Asil ve en az 7 Kişi yedek olmak üzere hazırlanmış listelerin oylanması şeklinde gerçekleştirilir. Bu şekilde yapılacak seçimde en fazla oyu alan listede yer alan Malikler Ada Temsilciler Kurulu olarak seçilmiş olur.
Temsilciler Kurulu, bir sonraki dönem uygulanacak İşletme Projesi taslağını, toplantıdan önce kat maliklerinin görüşüne sunar. İşletme Projesi Ada Kat malikleri Kurulu tarafından değerlendirir ve oylanır.
Bu şekilde seçilen Ada Temsilciler Kurulu üyeleri kendi aralarında yapacakları seçimle en fazla oyu alan kişiyi Ada Temsilciler Kurulu Başkanı (Yönetici) olarak seçer.
Ada Temsilciler Kurulunun görev süresi 1 yıldır. Temsilciler Kurulunun 1 yıllık görev süresi dolsa dahi yeni Ada Temsilciler Kurulunun seçilmesine kadar göreve devam etmek zorundadırlar. Kurul üyelerinin yapılacak yeni seçimlerde yeniden aday olmaları mümkündür.
Ada Temsilciler Kurulu, üyelerinin salt çoğunluğu ile karar verir. Temsilciler Kurulu Kararları Karar defterine yazılır, karara muhalif olan üyelerin Muhalefet Gerekçeleri kararın altına yazılır ve muhalif üyelerce imzalanır.
Temsilciler Kurulu tarafından verilen kararlar gereğince 3. kişilerle yapılacak sözleşmelerde, 3. kişilere verilecek vekâletnamelerde, tüm resmi kurumlar ile yapılacak yazışmalarda, banka vb. özel kişi ve kuruluşlarla yapılacak yazışma, sözleşme vs. belgelerde Temsilciler Kurulu üyelerinden herhangi iki üyenin imzasının bulunması yeterlidir.
Yönetici dışarıdan tayin edilmişse kendisiyle sözleşme yapılır. Bağımsız Bölüm Malikleri Kurulu, gerek sözleşme yaparken gerekse de sonradan haklı bir sebebin çıkması halinde yöneticiden teminat isteyebilir.
Denetim Kurulu adayları arasında en fazla oyu alan 3 üye Denetim Kurulunu oluşturur.
Denetim Kurulu üyeliklerinin yıl içerisinde boşalması ihtimaline binaen 3 kişilik yedek Denetim Kurulu Üyesi de aynı yöntemle seçilir.
Denetim kurulu tarafından her üç ayda bir, kat malikleri kurulu adına hesapların denetimi yapılır. Haklı bir sebep çıkarsa denetim her zaman yapılabilir. Denetim kurulu olağan ve olağanüstü toplantılarda bağımsız bölüm malikleri kuruluna vereceği bir raporla denetimin sonucunu ve düşüncelerini bildirir.
Denetçiler yapacakları incelemelerde Temsilciler Kurulunun faaliyetlerinin yürürlükteki yasalara, Yönetim planına veya maliklerin çıkarları hilafına olduğu kanaatine varır ise diğer kanuni yollara başvurabileceği gibi bu halde düzenleyeceği raporun Tüm Kat Maliklerine duyurulmasını Temsilciler Kurulundan isteyebilir. Temsilciler Kurulu bu karara uymak zorundadır.
ALTINCI BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
S.S MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLALARI İŞLETME KOOPERATİFİ
KMK gereğince kurulmuş olan Site Yönetimlerinin tüzel kişiliğinin ve taşınmaz edinme haklarının bulunmaması, faaliyet sahasının sınırlı olması, Site büyüklüğünün ve imkanlarının fazla olması, bu imkanlardan azami derecede yararlanmanın sağlanması amacıyla S.S MARMARA EREĞLİSİ EMLAK KONUT VİLLALARI İŞLETME KOOPERATİFİ kurulmuştur. ( Bundan sonra KOOPERATİF olarak anılacaktır)
Kooperatife yalnızca site bünyesinde taşınmazı olan malikler üye olabilmektedir.
Bedeli Maliklerce ödenmiş olan Site Yönetim binası Emlak Konut A.Ş den, 10581-10582-10583-10584-10585 parsellerden oluşan ortak alanlar ise Marmaraereğlisi Belediyesinden satın alınmış ve Site Yönetiminin taşınmaz edinme hakkı bulunmadığı için Kooperatif adına tescil edilmiştir.
Kooperatif, mülkiyetinde olan taşınmazları maliklerin çıkarları doğrultusunda kullanmak ve taşınmaz alım bedellerine iştirak etmiş maliklere bedelsiz olarak kullandırmakla yükümlüdür.
Ada Kat Malikleri Kurulu alacağı karar ile maliklere ek yükümlülük getirmemek kaydıyla ortak alanların bir kısmının veya tamamının işletilmesini Kooperatife devredebilir.
Kooperatif işbu İşletme Hakkı gereğince ortak alanları, maliklerin azami fayda elde edebileceği şartlar çerçevesinde değerlendirmekle yükümlüdür.
Kooperatifin tüm gelirleri Genel Bütçeye ekleneceği gibi, tüm giderleri de genel bütçeden karşılanacaktır.
İşbu yönetim planında belirtilmemiş çalışma alanlarının işletilmesi ve site maliklerine ek yükümlülükler getirmemek şartıyla gelir elde edilebilecek tüm alanlarda faaliyet göstermek üzere Kat Malikleri Kurulunca Kooperatife yetki verilebilir.